BB/art 2014: Rychlý Superman a zběsilí WE3

EDIČNÍ PLÁN > Šetření u BB/artu se projevilo už v prvních měsících letošního roku – touhle dobou v roce 2012 vyšlo pět komiksů, loni dokonce osm. Letos vyšel tento týden první kousek, svazek Před Strážci s Komediantem a Rorschachem.

Z nakladatelství nám poslali potvrzený seznam všech komiksů připravovaných na letošní rok a přibližné dny, kdy tituly vyjdou. Potvrzuje sice dřívější informace, ale zároveň jsou v něm nově dva atraktivní tituly. Byť každý je atraktivní trochu jiným způsobem.

Komiks WE3 vydaný před deseti lety u Vertiga nabízí nadčasový příběh tří zvířat (kočka, pes a králík) zkřížených s nejmodernější technologií a zneužitých pro armádní účely. Grant Morrison se soustředí na jejich únik z vojenského programu i animální násilí, Frank Quitely dodává novátorskou formu. BB/art vydá „deluxe edici“ z roku 2011, ve které má příběh oproti předešlým verzím o deset stran navíc.

Série Superman Unchained od Jima Leeho a Scotta Snydera je naopak sezónní produkt vytvořený v synergii se snímkem Muž z oceli. Společně posilovaly supermanovskou značku v jejím jubilejním 75. roce.

Lee s Geoffem Johnsem „zmodernizoval“ s komerčním úspěchem Ligu spravedlnosti (recenze), Snyder udělal po letech senzaci ze základní řady Batmana, společně potvrdili prvním číslem komerční supersílu – v distribuci dodávající zboží specializovaným obchodům se prodalo přes 250 tisíc kusů. U pátého sešitu už to ale nebylo ani 100 tisíc, což způsobily neplánovaně nepravidelné rozestupy mezi jednotlivými čísly (červen, červenec, srpen, listopad, leden), ale i fakt, že čtenáři zkrátka odpadávali kvůli nenaplněným očekáváním.

Série Superman Unchained je tak čerstvá, že ještě nevyšly ani všechny sešity, které mají být v souborném vydání. To u DC Comics plánují nejdříve na srpen, bude v něm sedm sešitů.

BŘEZEN

19. 3. 2014
• Před Strážci: Komediant/Rorschach (256 stran, 499 korun)
Autoři: Brian Azzarello, J. G. Jones, Lee Bermejo

DUBEN

2. 4. 2014
• Star Wars Omnibus: Vyslanci a zabijáci (480 stran, 990 korun)
Autoři: Timothy Truman, Mark Schultz, Haden W. Blackman, Steve Crespo, P. Craig Russell a další
16. 4. 2014
• Batman Temný rytíř: Kruh násilí (160 stran, 399/599 korun)
Autoři: Gregg Hurwitz, Juan Jose Ryp, David Finch a další
30. 4. 2014
• Superman 2: Tajnosti a lži (176 stran, 399/599 korun)
Autoři: Scott Lobdell, Keith Giffen, Dan Jurgens, Jesús Merino, Kenneth Rocafort a další

KVĚTEN

7. 5. 2014
• Green Arrow: Rok jedna (160 stran, ??? korun)
Autoři: Andy Diggle, Jock
21. 5. 2014
• Superman – Action Comics 3: Na konci času (224 stran, ??? korun)
Autoři: Grant Morrison, Sholly Fisch, Chris Sprouse, Travel Foreman, Rags Morales a další

ČERVEN

18. 6. 2014
• All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu (192 stran, ??? korun)
Autoři: Jimmy Palmiotti, Justin Gray, Phil Winslade, Jordi Bernet, Moritat

ZÁŘÍ

3. 9. 2014
• WE3 (144 stran, ??? korun)
Autoři: Grant Morrison, Frank Quitely
17. 9. 2014
• Před Strážci 3: Nite Owl/Dr. Manhattan (288 stran, ??? korun)
Autoři: J. Michael Straczynski, Joe, Kubert, Adam Hughes

ŘÍJEN

1. 10. 2014
• Justice League 2: The Villain’s Journey (176 stran, ??? korun)
Autoři: Geoff Johns, Jim Lee
15. 10. 2014
• Batman Detective Comics 3: Emperor Penguin (192 stran, ??? korun)
Autoři: John Layman, Jason Fabok
29. 10. 2014
• Transmetropolitan 10: One More Time (240 stran, ??? korun)
Autoři: Warren Ellis, Darick Robertson

LISTOPAD

5. 11. 2014
• Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba (480 stran, 990 korun)
Autoři: Timothy Truman, Haden W. Blackman, Manuel Garcia, Francis Portela a další
12. 11. 2014
• Y: Poslední z mužů 10: Whys and Wherefores (168 stran, ??? korun)
Autoři: Brian Vaughan, Pia Guerra
26. 11. 2014
• Superman Unchained (240 stran, ??? korun)
Autoři: Scott Snyder, Jim Lee

PROSINEC

3. 12. 2014
• Před Strážci 4: Ozymandias/Crimson Corsair (256 stran, ??? korun)
Autoři: Jae Lee, John Higgins, Len Wei, Steve Rude

10 komentářů u „BB/art 2014: Rychlý Superman a zběsilí WE3“

  1. Sorry za zkrat, původně byl u Supermana Unchained uvedený Geoff Johns, ale je to samozřejmě Scott Snyder.

  2. WE3 je jasná volba, ale chybí mě tady Banda, Planetary a DMZ zřejmě se neujali, škoda.

  3. Poslední díl Y: Poslední z mužů až v listopadu?? Tak na to BB artu kašlu a budu si knihu muset objednat v originále.

  4. Mimo SW omnibusů kupuju všechno ;o)

    Dinik: Klidně si do listopadu počkam na CZ vydání, jsem rád že to nakonec letos dorazí :o)

  5. Nemůžu jinak než reagovat na předchozí komentář uživatele Dinik, který napsal: Poslední díl Y: Poslední z mužů až v listopadu?? Tak na to BB artu kašlu a budu si knihu muset objednat v originále. Komiksový trh v naši zemi je relativně malý, což je dáno na jedné straně poměrně malým počtem obyvatel a na druhé straně na dlouhá léta přerušenou komiksovou tradicí. Tím, že jsem zažil ony léta sucha, kdy se za rok objevilo jen pár komiksových knih, si velmi vážím toho, že se zde trh postupně vyvíjí k lepšímu. Do toho nastane situace, že jeden z velkých vydavatelů, který v poslední době zásoboval čtenáře více, než stačili pobrat, musel logicky přibrzdit. Nedělám si iluze, že další z možností mohlo být přestávat vydávat komiksy úplně. Fanoušci typu Dinik pak na to reagují výroky typu: Tak to si komiks koupím raději v originále. Jaký může být další vývoj, pokud bude více lidí, kteří zaujmou podobně krátkozraký postoj? BBArt ještě více přibrzdí a český komiksový trh přijde o jednoho z důležitých vydavatelů, což by byla velká škoda. Mimochodem ještě přidám trochu faktů: na americkém trhu vycházela série Y: poslední z mužů celkem šest let. BBart to stihl i se zpožděním v podobě odleženého vydání 10. dílu prakticky za stejnou dobu. Tak na co si vlastně stěžovat?

  6. Massilia: Souhlas. BBArtu by jsme měli být vděční. A že to není na 2014 neznamená, že to nevydají v 2015. Tuším, že na podcastu u Crwe mladý Buchal zmiňoval, že rozjetý serie dokončí, tedy minimálně 100 nábojů a Y…

  7. Jak to vlastně vypadá s BBart a dalším vydáváním SW omnibusů od roku 2015? Dark Horse bude nadále vlastnit práva na svoje komiksy, ale už ne SW licenci a tak nemohou svými SW komiksy disponovat v tištěné podobě – nemohou dělat reprinty (v elektronické podobě ale myslím, že ano – nevím přesně jak to tam mají ošetřené). A určitě DH nebude prodávat práva na svoje SW komiksy Marvelu. Jak tedy ale bude moci být vydávána česká mutace (nebo kdekoli jinde po světě), když DH samo nemůže tyto tituly vydávat? Z BBartu mě přišlo pár zmatených odpovědí, ze kterých se dalo vyvodit, že sami vlastně nevědí. Jasně ale dali najevo, že SW od Marvelu vydávat nehodlají.

  8. Const.ex: Info od BBartu z ledna – další omnibusy mimo tenhle edičák nejsou koupené a případná další smlouva se bude řešit až ve druhé polovině roku. Myslí si, že se pro ně stejně nic nemění, protože práva nyní zajišťuje Disney, předtím Link, předtím Plus Licens. Přímo od Dark Horse kupovali data, práva ne.

    „A určitě DH nebude prodávat práva na svoje SW komiksy Marvelu.“ – no ono je to tak, že není vůbec pdstatné, co chce nebo nechce DH. Komiksy Star Wars už jsou prostě prodané společně s Lucasfilmem. Marvel má všechno, nejen tituly od roku 2015, ale celé portfolio 20 let zpátky.

    Pokud si někdo koupil digitální komiksy SW, zůstane mu k nim přístup. A když má někdo doma tištěné komiksy SW, taky nemusí vyhlížet návštěvu paličů z Marvelu.:)

  9. LR: Není to tak, že by Marvel mohl tituly od DH disponovat. Může vytvářet komiksy na základě SW sérií od DH (Old Republic, Legacy atd.), ale nemůže přímo nakládat s již vydanými tituly od DH. Tak to stálo ve zprávě od Dark Horse. Takže prodejem Lucasfilmu určitě nepřešli všechny komiksy přímo pod Marvel.

Komentáře nejsou povoleny.