Svoboda! mísí idealismus a špínu války

svoboda_thumb

RECENZE > Když v roce 2011 psal Rostislav Matulík o francouzské sérii Svoboda!, v níž se scenárista Kris a kreslíř Jean-Denis Pendanx pustili do zpracování příběhu Československých legií v Rusku, mohly tuzemské čtenáře zamrzet hned dvě věci. Jednak to, že tenhle atraktivní epický námět z naší historie dosud nezkusil zpracovat žádný český či slovenský tvůrce, ale i to, že si zřejmě překlad francouzské řady v češtině jen tak nepřečteme.

O tři roky později už je ale všechno jinak.

Čtrnáctideník ABC nabídl svým čtenářům komiks Stopa legionáře od Zdeňka Ležáka a Michala Kociána a nakladatelství Meander vydalo publikaci shrnující první dva díly francouzského projektu. Jelikož s jídlem roste chuť, šlo by si v prvním případě minimálně povzdechnout nad tím, že komiksu tradičně přející časopis sáhl po výtvarníkovi dlouhodobě pověstném vykrádáním jiných kreslířů, v případě druhém si ale nemá na co stěžovat ani velký škarohlíd.

Svoboda! je totiž skvěle přeložená Richardem Podaným, skvěle vypravená (velmi potěšil původní velkorysý formát 23,5 x 33 centimetrů) a – což je samozřejmě nejdůležitější – povedený je i samotný komiks.

Žádná meditace nad dějinami

Veskrze rozumné přitom bylo rozhodnutí vydat první dvě části dohromady. Cyklus totiž počítá s mohutně zaklenutým epickým obloukem, tudíž celý první díl zabírá expozice, jejímž cílem je přiblížit historický kontext a hlavní hrdiny, a k dramatičtější události dojde až v jeho samotném závěru. Děj druhé části už se ale řítí vpřed jako lokomotiva transsibiřskou magistrálou a dokonale zužitkovává vše, co si autoři v úvodních osmačtyřiceti stranách připravili.

Není právě běžné, aby frankofonní tvůrci sahali po námětech spojených s tuzemskou historií, a proto tím spíš potěší, že se v případě scenáristy Krise dostala legionářská odysea do rukou zručného a inteligentního tvůrce. Svoboda! nemá ambici suplovat literaturu faktu, nově interpretovat historii či hlouběji meditovat nad zlomovými dějinnými událostmi spojenými s první světovou válkou a bolševickým pučem.

V (nijak omezujícím) rámci zvoleného žánru dobrodružného historického příběhu nicméně nabízí plastické a zajímavé hrdiny, obraz války bez hloupé schematizace i napínavý děj s uvěřitelnými zvraty.

Uhnětený Švejk

Většina tuzemských čtenářů si nejspíš bude muset chvíli zvykat na to, že jeden z hlavních hrdinů se jmenuje Jaroslav Švejk. Uhněten je ze známého literáta, jeho ještě slavnějšího duchovního potomka a francouzské představy o nich obou. Doplněné je to „zlatým srdcem“, jež se skrývá pod vrstvou velkohubého pitvoření. Na obranu libretisty je třeba uvést, že psal svůj příběh pro čtenáře s odlišnou kulturní zkušeností.

Výtvarný projev Jeana-Denise Pendanxe s příběhem výborně ladí, jistá nahozenost jeho kresby dobře evokuje atmosféru války, v níž se často naivní idealismus mísí se špínou a drastičností každodenní reality. Série má podtitul „Fiktivní válečný deník příslušníka Československé legie“ a přiznanou hru na autenticitu příjemně rozvíjejí také kreslířovy skici, údajné dílo jednoho z hrdinů, umístěné v závěru obou dílů. Skvělou práci pak odvedla též Isabelle Merletová – její vzdušný počítačový koloring se téměř vyrovná ručnímu akvarelu a lze si velmi snadno představit, kolik by mu na působivosti ubralo zmenšení stránek, jaké bohužel pravidelně vídáme u edice Mistrovská díla evropského komiksu.

Na třetí část série v současnosti čekají i francouzští čtenáři. Doufejme, že se jí už brzy dočkají a že si ji krátce po nich budeme moct přečíst i my.

Svoboda! #1-2
scénář: Kris, kresba: Pendanx, Jean-Denis
Meander, 2013, 96 stran, 320 Kč
záznam v ComicsDB

svoboda_obalka


7 komentářů u „Svoboda! mísí idealismus a špínu války“

  1. Nádherná kniha za krásnou cenu 226 Kč. Zakoupil jsem již na Vánoce 2013.

  2. Jediné, co bych vytknul, je font. Malé R čtu jako V, ale je to třeba jen můj subjektivní pohled a ostatním to nebude vadit.

Komentáře nejsou povoleny.