Komiks Otčina se vrací do Jugoslávie 70. let. Přečtěte si začátek

UKÁZKA > Už je to docelo dlouho od chvíle, kdy BBart vydal nějaký civilní komiks nebo grafický román z ranku těch, s nimiž – vedle tvorby Alana Moorea a Gartha Ennise – v začátcích komiksové edice dobýval knihovny, noční stolky a bůhví, kde komiksy skladujete. Konkrétně uběhl rok a půl od Jeruzaléma nebo dva roky od Berlína.

Nyní však došlo na Otčinu od Kanaďanky Niny Bunjevacové, která ve svém dlouhém debutu skloubila výbušné dějiny Jugoslávie s rodinnou historií.

Pamatujete? Je to ten komiks, kterému české nakladatelství uvěřilo natolik, že se zařazením do edičního plánu ani nečekalo na originální vydání.

Mezitím sbírala Otčina kladné ohlasy a recenzenti (z Guardianu, Publisher´s Weekly nebo Paul Gravett) se shodují na tom, že kresba kombinující pointilismus a hutné šrafy je ideálním prostředkem k vyprávění temného příběhu o vzpomínkách, které v aktérech dodnes vyvolávají strach a úzkost.

Při zběžném omakání knihy od BBartu je jasné, proč zahraniční ohlasy také zmiňují podobnost se starými fotografiemi. Netradiční formát – nějakých 16 na 21 centimetrů – evokuje rodinné album.











24 komentářů u „Komiks Otčina se vrací do Jugoslávie 70. let. Přečtěte si začátek“

  1. Bombardování Jugoslávie odhlasovala vláda premiéra Miloše Zemana. Nikdy mu to nezapomeneme.

  2. Tak ja si pamatuji vyrok pana Havla, ze slo o humanitarni bombardovani a za to ma ta zruda bustu v USA. Kdosi dokaze predstavit, ze vase rodiny jsou humanitarne bombardovany ve vyssim principu? Na to by ani Hitler neprisel a to byl peknej kujon.

  3. já bych tě kvapem poslal do socialismu, by ses divil a netrousil tu nenávistné jedovaté sliny, soudruhu

  4. DRAK: ja uz tam byl holenku a vis, ze bych se s chuti vratil? Jinak jsem si jeste nedavno myslel, ze ovce jedi travu a ejhle, oni se cpou koblihou.

  5. Lidé kritizují, byť nemají látku či historii nastudovanou ani co by se za nehet vlezlo. Každý se hned pasuje na znalce té či oné věci. Nejdříve ale více číst a poté kritizovat. A kdo si pořád stěžuje na život, je obyčejný kolaborant či slaboch. Komiks jsem nečetl.

  6. souhlasím s Krakenem, bombardování Srbska byl válečný zločin a že naši představitelé stáli plně za ním, je velká ostuda, Srbi (i černohorci) byli vždy bratrské národy. Stydím se za zkrachovalého moralistu a selektivního ochránce lidských práv Havla i za toho rakušáka nebo co to je, co ani nedospal, aby uznal Kosovo. Ale oni si je už v pekle při napichování na kůly přeberou;)

  7. A Zeman v tom byl nevinně? Já jen, že ho v této souvislosti nikdo nikdy nezmiňuje. Pořád citují jen Havla, který navíc slovní spojení „humanitární bombardování“ nikdy nepoužil, to je zkreslená interpretace Richarda Falbra.
    Takže ještě jednou: Havel (jehož příznivcem jsem nikdy nebyl, znal jsem ho osobně) řekl (v blbě přeloženém rozhovoru), že cíl bombardování je „humánní, nikoli dobyvačný, což mu dává legitimitu i bez OSN“. To byla jeho argumentace, v žádném případě ne to, že by bomby byly humánní – v tom je ta Falbrova lež. Samozřejmě, formulace je to hloupá, ale on nebyl žádný intelektuál, v mezinárodní politice se nevyznal a formuloval velmi špatně. Ovšem hned v další větě zapochyboval, jak to vlastně s celou operací je a jaký dopad bude mít na NATO.
    A to celé řekl až měsíc poté, co bombardování začalo. Prostě na začátku je Zemanův souhlas coby nesrovnatelně větší svinstvo, ať se Vám to líbí nebo ne.

  8. Po dlouhém váhání,jsem se rozhodl do této diskuze také přispět.
    Netuším,jak moc jste obeznámeni s fakty,ale kdyby jste jen tušili co jsou Srbové(až na výjimky) zač,tak by jste asi takto nemluvili.Nechci zde obhajovat bombardování jako takového,ale zamyslete se nad tím,že z podobného důvodu byly bombardovány i Drážďany a nevšiml jsem si,že by to někdo někdy zpochybňoval.

  9. Jo mas pravdu rekl to kapku jinak da se to dohledat a pravdu mas i se Zemanem ale i kdyby to Kobzol neschválil tak by NATO stejne bombardovalo a treba takovy velky humanista mohl mit cistsi stit ale on podporoval vsechny agrese USA myslim ze jeste stihl podporit i vrazednou kampan v Lybii a vime jakou katastrofou to tam dopadlo a v jakem brutalnim chaosu ta pred utokem prosperujici zeme je.

  10. Libyi kua to ke to psani z telefonu
    No myslim ze na tom Balkanu maji ruce od krve vsichni zdaleka nejen Srbove a srovnavat Srbsko s nacistickym Nemeckem tak to ke silne kafe…ufff

  11. Dobre, je to vec vykladu a treba i nepresneho prekladu. Nespornym faktem je, ze Havel tuto agresi schvaloval. Ostatne spor ma zjevne rysy prace zapadnich tajnych sluzeb, kterym v Evrope prekazela mocna Jugoslavie. Historie USA je od dob 2.sv valky pouze smutnou dobou rabovani, valceni a bombardovani. Dohledejte si kolik bylo od te doby valek a konfliktu v jejich rezii. Z podobnych mirotvurcu jako Havel a Madeleine Albrightova je mi zle. Ta pripustila, ze 500 000 zabitych deti v Iraku je prijatelna cena. Cena za co? To je opravdova stvura z pekla.
    Jinak ten komiks je fajn, byl jsem zvedav, tak mi ho pani v knihkupectvi rozbalila a ja si ho odnesl domu. Zajimave, poucne.
    U tech Drazdan je pozoruhodne, ze bylo omylem bombardovano take Usti nad Labem.

  12. Pokud vím, tak na Balkáně se to vždycky mydlilo bratr – nebratr. Každá válka je špatná a nikdo není jen černý nebo bílý. Druhá věc jak by ste mluvili a jednali vy na místě těch politiku (nikoho se nezastávám). Tady by jste se měli ale všichni vyjadřovat k samému komiksu…za mě musím říct podle ukázek, že se mi to zatím líbí…

  13. Kapis: proč by to bylo silné kafe? v  Jugoslávii byl za 2.sv.války fašismus – doporučuji, když nic jiného, Zafranovičovy filmy – Okupace ve 26 obrazech a Pád Itálie… jinak je škoda, že se tu místo o comicsu plká o politice. navíc o věcech, které máme jen zprostředkované přes média. nebo snad byl někdo z diskutujících v době války v bývalé Jugoslávii?

  14. Kraken: já bych se do socialismu nevrátil ani za nic, díky, byla to strašná doba. ale pokud jsi byl v KSČ nebo tvoji rodiče, pak věřím, že by ses vrátil rád.

  15. Produktivita prace nastartovana od 50. let a v 60. a 70. letech prospela vsem a navic zajistila sociální blahobyt. A dnes? Vrátili jsme se do devatenacteho stoleti, co se nerovnovahy bohatstvi tyce. Rodice sem netahej, ale pamatovali cisare a ja jsem po 68 odesel, presto mam oci otevrene a necitim zadnou zast. Po 89 jsem jeste dalsich 10 let zhruba veril pravde a lasce jako od Orwella. Dnes jsem si jist, ze se situace opakuje, jenom chlad a mraz vane ze zapadu. Bohuzel, jsme nepoucitelni.

  16. To Kraken: Jaká produktivita práce? Když značná část chodila do fabrik nic nedělat. A produktivita ve srovnání s čím? Vysvětlete mi tedy, proč je Německo, které bylo po válce totálně rozvrácené, dnes ekonomicky i společensky o tolik kroků před námi? Tomu se říká produktivita práce.

  17. Massilia: Tvrdit, ze se chodilo nic nedelat je manipulace s historii, nevazeni si predku, nebo jeste hure omezena hloupost. Drtiva vetsina tatinku a dedu chodila na tzv. BSP, kde zcela nezistne staveli pro sve deti a vnoucata skolky, skoly, jesle, knihovny, kulturni domy. To vse bez naroku na nejakou odmenu, snad jen nejake vyznamenani bylo. Dnes nikdo nevyleze ani pred vlastni dvere, aby umetl chodnik, nebo ho odklidil od snehu. I to je pro me produktivita a ne podrizeni se nesmyslnemu konzumu. Nemecko vyvazi nezamestnanost do cele Evropy, pokud chapete souvislosti. Vysvetlovat nebudu, inteligentni clovek to chape.Tady mate take to vysvetleni:
    http://www.zvedavec.org/komentare/2014/12/6246-kam-mizi-bohatstvi-vytvorene-vyssi-produktivitou-prace.htm
    Jeste jedna malickost, v nasi zemi existovalo rozsahle zemedelstvi a spousta starsich lidi, kteri stavali kolem 4 hodiny ranni a tvrde makali by vas vzala vidlema po hlave, mozna by se vam rozsvitilo. Jinak koncim diskuzi na toto tema, je to uz pouze otazka viry, neco jako mezi mohamedanem a krestenem. Kazda doba ma sve, netvrdim, ze to bylo idealni, ale dnesni svet se hrabe do propasti:
    http://www.novinky.cz/domaci/355252-egyptolog-vystrasil-starosty-blizi-se-kolaps-spolecnosti.html

  18. Kraken : já bych to také ukončil. ale jen napíšu toto: za komunistů zde comicsy nebyly! jsme na komiksáriu, že? a to mě, kromě obrovské spousty dalších věcí, štvalo.
    p.s. pokud zde byl někdo spokojen, tak proč po roce 1968 odcházel? to je zbabělost…

  19. Kraken: V něčem máte pravdu, něco je však přežitek. Ale aby bylo lépe, musí hlavně každý začít sám u sebe něco zlepšit. Nikdo neudělá nic za druhé, tak jak jsou lidé naučení z doby minulé.

Komentáře nejsou povoleny.