Jaký byl rok 2016: Nejlepší české a slovenské komiksy

ANKETA > Rok se rokem sešel a je tu opět tradiční anketa Komiksária. Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2016 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Jan Havlíček, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Pavel Mandys, Tomáš Prokůpek, Martin Přibyl, Jan Samohejl, Martin Šust a David Zachoval.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

JAN HAVLÍČEK
čtenář komiksů
Budu nejspíš za kulturního barbara, ale nějaké nové ryze české komiksy mi za minulý rok v paměti neutkvěly. Tedy mimo A od Pavla Čecha, Kytice a Matracmana v Pevnosti, což jsou takové příjemné kraťásky. Vím, že vychází sešitovka Zázrak, ale to jde zcela mimo mě.

MICHAL JAREŠ
historik komiksu
To je víceméně jednoduché – Branko Jelinek: Oskar Ed. Můj největší sen (Lipnik). Pak delší dobu pauza a s jistými výhradami trilogie Nejisté domovy z nakladatelství Ašta šmé (Lili a dvě mámy, Nebuď jako gadžo, Silnější než někdo) a reedice Kouzelného míče Neprakty / Švandrlíka (Filip Konečný), protože Rapid Mrckov jede! A zároveň pořád váhám, jestli je už dokončená trilogie Mor dvojice Milada Mašínová a Petra Josefína Stibitzová (Lipnik) výborná nebo ne. Tak ji dávám sem.

PAVEL KOŘÍNEK
historik a teoretik komiksu
Oskar Ed, ten citlivý chlapec s přebujelou fantazií, nechal nakonec všechny soupeře daleko za sebou. Sklonit se před ním musely jak výjimečně zdařilé, nápadité a svým suverénním přístupem ke komiksové non-fiction pro českou scénu i jinak prospěšné Nejisté domovy (stříbro), tak samotná olympijská legenda Zátopek (bronz). Ale bylo to krásné finále!

MILAN KREJČÍ
komiksový publicista a badatel
Jednoznačně mezi nejlepší loňské komiksy domácí provenience řadím autorskou komiksovou knihu Pavla Čecha s jednoduchým a přitom záhadným názvem A (Petrkov). Orwellovský námět z totalitního prostředí je blízký nám všem dříve narozeným, kteří jsme zažili dobu před rokem 1989. Atmosféru příběhu dovedl Čech do krajnosti a do závěrečného vygradování zamontoval foglarovský symbol, protest i zpětnou pomoc. Celkové vyznění pak ještě povýšil věnováním čínskému Muži s taškami z náměstí Tchien-an-men, který se stal svým činem symbolem mírového protestu a odporu.
 
Uznání si rovněž zaslouží série Češi, která byla posledními svazky zakončena, aspoň podle slov svého scénáristy Pavla Kosatíka. Devět dílů a dost, oznámil.
 
Silný výtvarný i grafický vjem ve mně zanechal svazek Komiksová Kytice, obdobný to počin jako byla publikace z roku 2006, ale obsáhlejší a pestřejší, věnovaný 205. výročí narození K. J. Erbena. Dík patří nejen novému nakladatelství Transmedialist, ale zejména všem zúčastněným výtvarníkům, kteří se vešli pod stříšku DRAWetc.

ANNA KŘIVÁNKOVÁ
překladatelka a japanoložka
Mezi nejlepší české komiksy roku 2016 podle mého názoru určitě patří Zátopek od autorské dvojice Jan Novák a Jaromír 99, a Oskar Ed: Můj největší sen, jehož autorem je v ČR žijící slovenský autor Branko Jelinek. Ten první je téměř superhrdinský a rozhodně zaujme výtvarným zpracováním (zejména budovatelskými barvami), zatímco ten druhý je precizní, důmyslný a fantastický v tom nejlepším slova smyslu. 

PAVEL MANDYS
redaktor iLiteratura.cz
Branko Jelinek: Oskar Ed, pro děti Obrázky z moderních československých dějin od Jiřího Černého a Lukáše Fibricha. Zdůvodnění v recenzích na iLiteratuře…

TOMÁŠ PROKŮPEK
editor sborníku AARGH!
Nade všechny další komiksy pro mě čněl nový Oskar Ed, ve kterém Branko Jelinek dokonale funkčně propojil drásavý příběh nefunkční rodiny s obrazovými orgiemi, za které by se nemusel stydět ani Moebius. A radost mi udělalo i třeba další číslo XRX MAGu.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Medaili pana Komykšáka za statečnost získává Karel Jerie díky jeho práci na Češích z osmašedesátého. Ta urputná snaha vykřesat z unylého scénáře něco víc je záslužná. A nejde jen o zobrazení soudruhů jako dinosaurů, ale o spoustu nápadů, užití barev apod.

Hlavním A titulem není A od Pavla Čecha, které je sice výborné, ale autor udělal loni i lepší věc: Přání alias čtvrté dobrodružství Rychlé Veverky – kniha náramně povedená, vychytaná a se skvělými nápady.

No a tím velkým oscarovým komiksem je Oscar Ed. Klobouk dolů.

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
U mě jednoznačně zabodovaly Obrázky z moderních československých dějin (1945-1989). Lukáš Fibrich důstojně navázal na mistrovství pana Kalouska. Nechápu, jak dokáže dát takovou lehkost a švih do karikatur řady známých osobností a do děje, který se až příliš často odehrává ve stranických sekretariátech a jiných úřadech. To všechno na ploše, která spíš odkazuje na známkovou tvorbu. Klobouk dolů. Jinak nestíhám – určitě si chci přečíst i poslední svazky ze série Češi, Komiksovou Kytici a samozřejmě i Oskara Eda.

MARTIN ŠUST
redaktor časopisu XB-1
Nejlepším domácím komiksem roku 2016 je pro mě jednoznačně Oskar Ed: Můj největší sen od Branka Jelinka, který jako jeden z mála našich tvůrců umí propojit scénář i kresbu na vysoké kvalitativní úrovni. Snad se od něj dalšího komiksu dočkáme dříve než za dalších deset let. Potěšila i zmínka o možnosti vydat předchozí oskarovskou trilogii v nové úpravě, na které si nakladatelství Lipnik dalo očividně velmi záležet. Opomenout jistě nelze ani Čechovo A a biografického Zátopka autorské dvojice Jan Novák a Jaromír 99. Dále potěšila také Páteř domu od Lenky Šimečkové a těším se i na další rozsáhlejší díla nastupující komiksové generace, která na sebe snad nenechají dlouho čekat.

DAVID ZACHOVAL
CEO of Comicsdb.cz
Pokud bych měl z domácí scény loni něco vypíchnout, tak je to určitě Kytice. Sešla se v ní hodně slušná eskadra talentů s obrovským výtvarným rozpalem a i přes to celek drží pohromadě scénáře od Delarocka, který patří mezi těch několik scénáristů u nás, kteří chápou pravidla média a není to jen tupá sekvence obrázků. Navíc, kdo by neměl rád předlohu.

Recenze a ukázky na Komiksáriu:
Jerieho dinosauři přivolají spřátelený meteorit z východu
Zátopek doběhne ke svým čtenářům v příjemných retro barvách
Kouzelný míč představí nejhorší fotbalový klub na světě a to nejlepší z Neprakty a Švandrlíka
Oskar Ed se po deseti letech vrací a odvypráví čtenářům svůj největším sen
Poetický Pavel Čech si v nové knize střihnul orwellA
Počet Rychlých Veverek v knihovničkách se brzo zdvojnásobí/