Po Crweconu: Metabaroni v krabici, chystají se Invisibles a Malý Nemo

Vydavatelský panel na sobotním Crweconu se netradičně obešel bez BB/artu. Nedorazil ani loni přítomný Albatros, který údajně s evropskými komiksy nějaké zářné prodejní úspěchy neslaví. Thorgal se definitivně odebral ke spánku a z jeho vydávání se stává running joke. Alespoň jedno album vydali čtyři nakladatelé.

Mezi zlaté hřebíčky panelu patřilo vnadění na Metabarony v krabici, kolování šestikilové makety knihy Kurva velký Sin City nebo odhalení, že se konečně v Česku objeví dvě klasiky, jejichž úvodní díly od sebe dělí skoro celé století. Obě chystá překvapivý nakladatel.

Panel se konal za účasti Martina Trojana a Václava Dorta z Comics Centra, Richarda Klíčníka z Arga a Jiřího Pavlovského a Petra Litoše, kteří měli coby domácí Crew výhodu prvního výkopu. Dusnou atmosféru nezpůsobila ani tak nevraživost mezi diskutujícími, ale spíš narvaná místnost, jejíž projektant se učil z knihy, ze které někdo vytrhal stránky o klimatizaci, ventilaci a podobných věcech, které jsou někdy celkem fajn pro přežití.

CREW

– Sci-fi Zero přeloží do češtiny Filip Škába, český scenárista Aleš Kot převod do rodného jazyka nezvládne kvůli jiným zakázkám. Překlad se s ním ale bude konzultovat.

– Petr Litoš se chlubil prodejností mangy na Amazonu. V aktuálním žebříčku totiž zabírala prvních dvanáct míst série Attack on Titan, kterou Crew začne letos vydávat a bude ji chrlit čtyřikrát ročně. Nakladatel si pochvaloval, že třináct dosud vydaných svazků se bude dohánět výrazně lépe než u dalších sérií. Naruto má nyní 69 dílů, u Bleache je to 63.

– Spojení Crwe s Kodanshou znamená, že by v budoucnu teoreticky – až Crew bude mít nějaké zásluhy – mohly vyjít tituly jako Akira, Ghost in the Shell, Vinland Saga, Fairy Tail.

– Potvrzuje se, že Gunsmith Cats budou ve stejném formátu jako Revised Edition od Dark Horse, ale bez cenzury a s překladem z japonštiny. Od listopadu budou vycházet vždy po půlroce. Cena podobná jako u Crying Freeman, ten stál kolem 380 korun.

Černá orchidej od McKeana a Gaimana vyjde na přelomu listopadu a prosince. Předobrazem je nová edice v pevné vazbě. Více zde.

– Cena kompletních Metabaronů v pevné vazbě bude kolem 2000 korun, jako obvykle u edice Mistrovská díla evropského komiksu nebude chybět brožovaná varianta. Crew velmi vážně uvažuje o tom, že udělá verzi v krabici se stříbrným hlubotiskem. Vydání obsahuje i bonusy z novějších francouzských edic.

– Enki Bilal a jeho Chaos Effect se odkládá na příští jaro. U Belgičanů panuje chaos, takže se nestihli domluvit. Klíčník: „Větší chaos než u Crwe?“ Pavlovský: „Skoro tak velký.“ Více zde.

– „Nemusí to být dobrý, hlavně když to bude úspěšný,“ komentuje Pavlovský chystaný seriál podle komiksu Hellblazer. Televizní verze by mohla přispět k vydání příběhů od scenáristy Mikea Careyho.

– Později koloval v publiku exemplář Batman: Země jedna. Komiks měl být připravený na Crweconu, ale tiskárna chybovala. Vyjde tento týden.

ARGO

– Publicista Richard Klíčník občas v článcích připomíná, že „osvědčené pecky už u nás prakticky všechny vyšly“. Nakladatelský redaktor Richard Klíčník pak na Crweconu představoval dvě z mnoha pecek, které u nás ještě nevyšly. U „jeho“ Arga začne příští rok vycházet série Invisibles od scenáristy Granta Morrisona. Po Batmanovi, New X-Menech, JLA nebo Action Comics, kteří pochází z Morrisonovy hlavy, tak konečně přichází opus magnum, který vzešel z jeho srdce a vnitřností. Autentický Morrison.

Argo ale nachází cestu k DC velmi obtížně (o tom později), proto s vydáním pomůže Crew, která vyjednává práva. Sama o sérii zájem nemá, protože „na Pavlovského už je to příliš ujetý“. Je tu později: „Z DC poslali dva lehce vysměvačné maily, proč to vůbec chceme vydat, a pak přestali komunikovat,“ popisuje Klíčník. Obchodníci DC – zřejmě slušnej oddíl. Argo prý propočítává, jak ufinancovat „deset dílů“, Invisibles se přitom vejdou do sedmi sebraných knih. Těžko říct, jestli šlo o omyl, nebo se budou půlit svazky, které obsahují třeba devět nebo dvanáct sešitů.

– Do letních prázdnin vyjde Sex za peníze. „Shrnutí tvé další kariéry,“ poznamenává Pavlovský ke Klíčníkovi. Ve skutečnosti jde o grafický román Paying for It od Chestera Browna. „Autor vysvětluje, proč po svém rozchodu s poslední partnerkou začal vyhledávat sex jen s provozovatelkami nejstaršího řemesla. Celé to známý liberál pojal jako prezentaci nového životního stylu a připoutal na sebe určitou pozornost, nicméně kniha je podle mého názoru daleko méně zajímavá, než by se mohlo zdát,“ napsal kdysi na Komiksáriu Martin Přibyl. A přesně vystihl i dojem pisatele těchto řádků.

– Na podzim vyjde autobiografický komiks Boxer od uznávaného německého autora Reinharda Kleista, který dříve zpracoval i život Johnnyho Cashe. Hlavním hrdinou Boxera je původem Polák Hertzko „Harry“ Haft, který bojoval v Osvětimi pro zábavu nacistů. Koncentrační tábor ale opustil živý a po válce se nakonec se Spojených státech stal profesionálním boxerem.

– Tou druhou klasikou je Malý Nemo alias Little Nemo in Slumberland od komiksového mága a drezéra divokých panelů Winsora McCaye. Tady bude pro změnu spolupracovat Comics Centrum, protože půjde o technicky náročný projekt. Nemo by měl vyjít ve stejné velikosti, v jaké si ho na počátku 20. století užívali i čtenáři novin New York Herald, takže se na Crweconu několikrát malovalo obouruč do vzduchu, aby publikum mělo představu, jak velká kniha to bude. Takhle velká.

COMICS CENTRUM

– „Kurva velký Malý Nemo“, to by byl panečku název. Nicméně vyjde alespoň bichle Kurva velký Sin City, která původně potřebovala 300 předobjednávek. Nakonec jich přišlo 800, ale včetně objednávek z obchodů.

Dort na začátku poděkoval všem, kteří si komplet objednali. „Kdo si to bude chtít přečíst na záchodě, z toho záchodu už nikdy nevstane,“ řekl Dort o šestikilové knize, jejíž stejně těžkou maketu nechal kolovat. V nepravidelných intervalech následovalo sténání z různých částí místnosti. Někde slastné, někde kvůli kýle.

– Potají vydali nového Hellboye s podtitulem Divoký hon. Koluje i Hellboy. „Škarohlídi, kteří si mysleli, že Podivná místa jsou hloupej díl a nikam nevedou, tak tady uvidí, že jsou naopak hodně důležitá a vedla k tomuhle zlomovému dílu,“ lákal Dort.

– O prázdninách bude Comics Centrum zaneprázdněné se Sin City, k filmu připravuje dotisky jedničky, dvojky a trojky. Dort: „Hodně upravuju překlady, předělávám a překládám, protože v původním vydání nebyly tak úplně, jak měly být. Postupně je upravujeme a dáváme dohromady, aby byly připravené na třetí, čtvrté, případně páté kolo vydání.“ Klíčník s Pavlovským a Litošem se na sebe kření, protože na vydání od Crwe mají asi jiný názor. Obecně se dá říct, že aspoň jednou se každý zatvářil na plány nebo výroky konkurence způsobem, který byl výmluvný i beze slov.

– Rádi by pokračovali v sériích Ú.P.V.O., Goon, Zámek a klíč.

– Překládá se další VránaDead Time od Johna Wagnera a Alexe Maleeva. O vraních plánech už jsme také psali.

– Na Vánoce by rádi připravili „něco zajímavého“, co by třeba vzniklo na základě předobjednávek jako Kurva velký Sin City.

– Dotaz z publika na Conana. „Dva roky nás lidi otravovali, kdy ho vydáme, ale když jsme ho vydali, tak ho nikdo nekupoval,“ komentuje Dort osud komiksové série od Kurta Busieka a Caryho Norda. Nicměné conanovské plány jsou a vážou se k novému filmu s premiérou v roce 2015. Kromě pokračování komiksu by rádi připravili kompletního Conana od Roberta E. Howarda. Mutovala by se edice, která obsahuje i různé mapky, poznámky nebo povídky, které časopisy Howardovi vracely k přepsání. Konkrétně jde o tři knihy s ilustracemi (postupně) Marka Schulze, Gary Gianniho a Gregoryho Manchesse: The Coming of Conan the Cimmerian, The Bloody Crown of Conan a The Conquering Sword of Conan. Conan u nás sice vychází, ale Comics Centrum by mu chtělo věnovat prvotřídní péči, aby to byl i důstojný „pomníček“ překladatele Jana Kantůrka.

A pak se všichni rozešli a snili o tom, že se v tomhle skleníku ovívají nějakým komiksem. Nejlépe Dcerou pána mrazu.

FOTO: Martin Čuřík/Komiksárium

Zleva: Martin Trojan a Václav Dort z Comics Centra, Richard Klíčník za Argo, Jíří Pavlovský a Petr Litoš za domácí Crew.

„Nechte kolovat.“ V posledních letech oblíbená věta na vydavatelském panelu.

Komiksy se kupodivu vždycky vrátí. A zrovna šestikilový komplet Sin City by šel zašantročit těžko.

14 komentářů u „Po Crweconu: Metabaroni v krabici, chystají se Invisibles a Malý Nemo“

  1. Paying for It je podle mě rozhodně velmi zajímavý komiks… Nejde ale o nějaké šťavnaté historky či melodramata, je to spíše takový kreslený autentický výzkum zakončený esejí na téma, jak je prostituce morálně v pořádku, zatímco její institucionalizace není.
    Ale taky je to samozřejmě zábavné čtení. Mně se to kdysi líbilo opravdu hodně a jsem rád, že to u nás vyjde.

  2. A vydávat Invisibles je velmi odvážný krok… Doufám, že bude dobrý překlad …

  3. Invisibles a Little Nemo jsou pro mě obrovským a velmi příjemným překvapením. Sám jsem v tu chvíli nevěřil vlastním uším, když Richard Klíčník zakuňkal cosi o tom, že se Argo (!) chystá vydávat Morrisonův majstrštyk :)
    Jenom se trochu obávám, že tuhle sérii tuzemští čtenáři nedocení a nechají ji umřít někde na půli cesty… snad se ale mýlím. Little Nemo nejspíš také nebude žádné terno, moje peníze za jeden exemplář však mají u Arga už předem jisté.

  4. Konečně Comics Centrum věnuje energii knize, která má výtvarnou hodnotu. Těším se na výsledek, restaurovat 100 let staré noviny… to bude majstrštyk! Pevně doufám v nažloutlý matný papír, snad nedojde na křídu, to by mě asi vomyli… Ale toho se snad u Arga bát nemusím, tam je snad křída zakázaná od doktora, jak říká o slávistické střelbě Míra Bosák…

  5. Super, článek, jako bych tam byl… já tam vlastně byl :) A přesně, moje dojmy byly stejné.

    Jen bych se pozastavil nad nepřítomností někoho z BBartu, respektive podle všeho tam někdo od nich byl (však chlapík z Arga říkal „Ruda tady někde je“), ale nestáli jsme mu za to, aby nám něco pověděl. Nebo taky stačí poslat email někomu z CREWáků „vydáme tohle, tohle, tohle“. V době smartphoneů neexistujou výmluvy, prostě se jim nechtělo.

    Tak jako tak bude letos co číst :)

  6. BBart měl přijít, ale zasáhly vážné zdravotní problémy – nikdo tam nebyl (nevím, kdo je Ruda, možná někdo z prodejny). Ale pokusíme se to napravit v nějakém crwáckém podcastu a uděláme zase s BBartem posezení.

  7. mě zase ohromilo vydani Conana, bylo by to super, do toho určitě půjdu a těším se na další novinky o trilogii, též mě potěšilo, že o vydání Sin city projevily zájem obchody, nepochybuju, že si cenu potom pěkně napálí, ale i tak je to fajn :D :D

  8. V Albatrosu se museli vyměnit lidi, kteří asi komiksu tolik nepřejí,. Jinak si to nedovedu vysvětlit, jako přiklad před rokem bylo řečeno, že Šmoulové jsou prodejní hit a budou pokračovat, od té doby kupodivu nevyšlo jedno jediné komiksové album se Šmouly. Thorgal je kapitola sama pro sebe, bylo by fajn kdyby se Thorgal objevil v serii od Hachette, to by byl sen :-))

  9. Je možné, že tam někdo z BB/Artu byl, ale když viděl Ondru, tak až pak se mu tam nechtělo :)

  10. Invisibles – to je skutečně skvělá zpráva. Chaos Effect také, snad se to v příštím roce podaří.

  11. Zdravím, nějaké nové info o Little Nemo in Slumberland?
    Na tohle se fakt těším a šetřím.
    Nepodařilo se mi nikde nic nového najít. Jestli se to vážně vydá.
    Snad to tu někdo sleduje :)
    Díky

Komentáře nejsou povoleny.